Δασκαλοι
Γιάννα Μεντβέντεβα - Γιάννης Σμέρος

H Γιάννα, πρώην Αθλήτρια με πανελληνιες διακρισεις (1996-2002) και νυν Κριτής Αγωνιστικής Ακροβατικής Γυμναστικής. Ο Γιάννης, Επαγγελματιας καλλιτεχνης τσιρκου απο το 1997 και Ορειβατης.

Γνωριστηκαν το 2002 και εκτοτε ειναι μαζι «στην σκηνη κ στην ζωη». Με τα Εναέρια Ακροβατικά συστήθηκαν το 2003 φοιτώντας σε Σχολή Τσίρκου(Espace catastrophe)στις Βρυξέλλες και στο Βερολινο (Katakomben). Απο τότε εργάζονται ως επαγγελματίες Ακροβάτες σε πλήθος παραγωγών, ελληνικές και διεθνείς (TedX,Μέγαρο μουσικής Αθηνών, Μεγαρο μουσικης Θεσσαλονικης,Παλλας theater,Badminton theater, Τελετή έναρξης special olympics, Εγκαίνια διεθνούς αεροδρομίου Mother Teresa,World cliff-diving championship, Mad Awards,Golden hall opening,Athens heart opening, Yton,Ιερά οδός κ.α.) Μεταξυ 2004-2019 ειχαν την χαρα να συνεργαστουν με αξιολογους καλλιτεχνες οπως η Σοφια Σπυρατου, ο Garry Mardon,οι Zen Garden,ο Διονυσης Σαββοπουλος,ο Νικος Πορτοκαλογλου,ο Νικος Βερτης, ο Νοτης Σφακιανακης κ.α.

Εχουν παρακολουθησει πληθος σεμιναριων απο διακεκριμενους επαγγελματιες στο εξωτερικο (π.χ.Cohdi Harrell, Emiliano Ron, Paper Doll Militia,Theodora Grano,Moeno Wakamatsu) Αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Εθνική Σχολή Τσίρκου της Μόσχας, ξεκίνησαν να διδάσκουν, δημιουργώντας τμήματα εναέριων ακροβατικών για ενήλικες και παιδιά σε πολυάριθμες σχολές της Αθήνας, απο το 2006 μέχρι και σήμερα.(circus days,altius,χοροχρονος κ.α.)

Γενικα
Eναέρια Ακροβατική Γυμναστική

Η Εναέρια Ακροβατική είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλά και θεμελιώδης τέχνη του τσίρκο. Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Η γνώση του αντικειμένου,η οποία μεταφέρθηκε απο γενιά σε γενιά εδώ και δύο περίπου αιώνες, διδάσκεται πλέον παγκοσμίως σε πιστοποιημένους οργανισμούς, ινστιτούτα και Εθνικές Σχολές Τσίρκου. Ενώ επαγγελματίες καλλιτέχνες του είδους, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε διεθνείς παραγωγές πάντα εντυπωσιάζοντας το κοινό, με τις ριψοκίνδυνες, αλλα πάντα ακριβείς απόπειρές τους!

Η ενασχόληση με τα ακροβατικά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, συγκέντρωση και πολύ πείσμα. Παρόλα αυτά το μάθημα προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες ενός μέσου παιδιού, βλέποντας το ως μια ευκαιρία να γυμναστούμε με έναν πιο ενδιαφέρον, διαφορετικό και παιχνιδιάρικο τρόπο. Και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε από κοντά, αυτό που συνήθως έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε μόνο ως θεατές. Χρησιμοποιώντας ενα κομμάτι ύφασμα που κρέμεται (silks) ή μια κούνια (trapeze), θα αιωρηθούμε, θα τυλιχτούμε και θα γνωρίσουμε την χαρά του να κρέμεσαι ανάποδα, με τα πόδια πρός το ταβάνι! Μια σύγχρονη, μελετημένη μορφή παιδικής χαράς δηλαδή, που συνδιάζει την άσκηση με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του κάθε σώματος και της αντίληψης του χώρου.

Μην ξεχνάμε πως η Εναέρια Ακροβατική είναι ένα είδος τέχνης, οπότε πέρα από την άσκηση, εστιάζουμε στην σχέση με την μουσικοκινητική και τον ρυθμό. Γι'αυτό, στόχος του μαθήματος είναι η δημιουργία μιας μικρής-προσωπικής ρουτίνας που να μπορεί ο καθένας να επιδείξει στους συναθλητές και φίλους του.

Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους και σε όσους συνηθίζουν να γυμνάζονται ή όχι.

Η άσκηση περιλαμβάνει :


  • Προθέρμανση, τρέξιμο, και ασκήσεις φυσικής κατάστασης. (για να ιδρώσουμε....)
  • Ασκήσεις μουσικοκινητικής έκφρασης και διαδραστικά παιχνίδια (για να γνωριστούμε και να γνωρίσουμε το σώμα μας....)
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πάτωμα αλλά και στο trapeze και στα εναέρια πανιά ( για να δυναμώσουμε ....)
  • Ασκήσεις ευλυγισίας ( μόνοι μας και σε ζευγάρια. Για να γίνουμε λάστιχο...)
  • Αρχές Ενόργανης Γυμναστικής σε βασικό επίπεδο ( Τούμπες-ρόδες-κατακόρυφα για να αφομιώσουμε την σχέση μας με τον ανάποδο κόσμο...)
  • Βασικές αρχές, ασκήσεις και πόζες επάνω στα πανιά και στο trapeze (για να μπορούμε να εκτελέσουμε ρουτίνες...)
  • Αποθεραπεία και stretching (για να τεντωθούμε και να φύγουμε απο το μάθημα με ζωντάνια και με μια αίσθηση ευεξίας...)

Η ιδιαιτερότητα του αντικειμένου απαιτεί να δώσουμε μεγάλη βάση στην ασφάλεια κατα την διάρκεια του μαθήματος. Η χρήση των αντικειμένων, γινεται ΠΑΝΤΑ υπο επίβλεψη και με την κατάλληλη υποδομή (στρώματα, ζώνες ασφάλειας κτλ). Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε στο μάθημα είναι υψηλών προδιαγραφών (με iso), αντίστοιχος με αυτόν που χρισημοποιείται διεθνώς από τους επαγγελματίες του είδους και προσαρμοσμένος στις ανάγκες και στα μικρά χεράκια των παιδιών.